In 2023 deed één op de drie ambulances er langer dan een kwartier over om met spoed in Boekel te arriveren. De gemiddelde wachttijd voor een spoedrit bedroeg 13 minuten en 47 seconden.
De landelijke norm stelt dat 95 procent van alle ambulances bij A1-ritten binnen vijftien minuten aanwezig moet zijn. In 2023 waren er 306 spoedritten naar Boekel, waarbij niet alle ambulances binnen het kwartier arriveerden.
In Boekel doet één op de drie ambulances er langer dan een kwartier over, terwijl in vergelijkbare gemeenten dit slechts één op de zeven keer het geval is. De gemiddelde wachttijd in Boekel is toegenomen van 10 minuten en 15 seconden in 2019 naar 13 minuten en 47 seconden in 2023.
Er zijn ook verschillen binnen de gemeente Boekel. In postcodegebied 5427 arriveert de ambulance gemiddeld na 13 minuten en 31 seconden, terwijl dit in postcodegebied 5428 gemiddeld 15 minuten en 33 seconden duurt.
Zorgminister Agema en BBB-Kamerlid Rikkers reageren op de situatie, waarbij de branchevereniging AZN benadrukt dat de snelheid van de ambulance niet de enige bepalende factor is voor de zorg in spoedgevallen.
Ook de politie in Boekel heeft uitdagingen. Hoewel de politie steeds beter presteert, lukt het nog steeds niet in 20% van de spoedgevallen binnen een kwartier ter plaatse te zijn. Een politiewoordvoerder wijt dit aan een tekort aan personeel en een toename van spoedmeldingen.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft zestien vergelijkbare gemeenten geselecteerd om Boekel mee te vergelijken, waaronder Baarle-Nassau, Oss en Zevenaar.