Het aantal inwoners van Boekel dat aanspraak maakt op de WMO is voor het vijfde opeenvolgende jaar gestegen, blijkt uit recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar maakten maar liefst 720 inwoners gebruik van ondersteuning op het gebied van hulp in de huishouding, taxiritten of rolstoelen, wat een nieuw record betekent voor de gemeente.
In vergelijking met vijftien soortgelijke gemeenten vertoont Boekel een opmerkelijk hoog aantal WMO-cliënten. De groeiende behoefte aan ondersteuning is een trend die niet alleen lokaal is. Het totale aantal Nederlanders dat gebruik maakt van de WMO blijft toenemen, waarbij vergrijzing een belangrijke rol speelt. Eén op de drie 75-plussers doet een succesvol beroep op de WMO, wat ook in Boekel boven het gemiddelde ligt.
De toegenomen kosten van de WMO leiden tot felle politieke debatten, niet alleen in Boekel maar in heel Nederland. De gemeentelijke uitgaven voor de WMO zijn gestegen van 24 naar 31 euro per inwoner. Als reactie heeft het kabinet een eigen bijdrage ingevoerd voor mensen met een inkomen boven een bepaalde grens. Hoewel dit op steun kan rekenen, blijft de discussie over de betaalbaarheid van zorg actueel.
De stijgende vraag naar WMO-hulp, met name op het gebied van huishoudelijke ondersteuning, zet druk op sommige gemeenten. Personeelstekorten resulteren op sommige plaatsen in beperktere ondersteuning voor inwoners, wat weer tot kritiek van internationale instanties heeft geleid. De invoering van een eigen bijdrage roept zowel voor- als tegenstand op, en de toekomst van de WMO blijft onderwerp van discussie en zorgvuldige afweging.